10556928_1474002099506330_2227380551481130765_o.jpg

Water in Waterland

Mogelijk gaat de Gemeente Groningen in Waterland naast het grijze afvalwater ook het zwarte afvalwater zuiveren.

Sinds de oplevering in 1995 wordt het meeste afvalwater in Waterland gescheiden in drie aparte stromen; het regenwater gaat naar de sloot, het grijze afvalwater (keuken en badkamer) naar het helofytenfilter en het zwarte afvalwater gaat via het riool naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde.
Als gevolg van deze scheiding en de toepassing van waterbesparende toiletten biedt deze situatie een uitgelezen kans te onderzoeken of ook het zogenaamde lichtverdunde zwartafvalwater in de wijk zelf gezuiverd kan worden. Dit in aanvulling op overige projecten in Nederland waar in het kader van het Stowa-onderzoeksthema “Nieuwe Sanitatie” al onderzoek is gedaan naar de gescheiden verwerking van geconcentreerd zwart afvalwater. 

In voorbereiding hiertoe is er een projectgroep ingesteld met daarin afgevaardigden van de gemeente Groningen, Waterschap, Drinkwaterbedrijf, Stowa en Bewonersvereniging Drielanden.

De projectgroep acht dit onderzoek met name relevant vanwege de ontwikkelingen in Meerstad en Reitdiep en wil in Drielanden ervaring op doen met de duurzame verwerking van dit type afvalwater om uiteindelijk te kunnen beoordelen of een dergelijk systeem ook daar zou kunnen worden toegepast.

De projectgroep heeft inmiddels haar voorkeur uitgesproken voor een op maat gesneden en goed in de omgeving geïntegreerd plan. Er zal hierbij energie teruggewonnen worden uit het afvalwater en de afvalwaterzuivering zal het gehele jaar actief kunnen zijn (is nu van 1 april tot 1 november). Momenteel wordt de financiële haalbaarheid van dit pilot-project onderzocht en als alles naar wens gaat zal de installatie eind 2012 operationeel zijn.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jan van Dijk projectgroepdeelnemer namens Drielanden, e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.