10497131_1474002376172969_7298978919562781588_o.jpg

37 hectare bij Drielanden nu officieel van Natuurmonumenten

natuurmonumenten1Donderdagmiddag 11 juni was het dan officieel een feit: de aankoop door Natuurmonumenten van 37 hectare weidegebied in het middenstuk van Kardinge werd feestelijk bekrachtigd met een fotomoment en het symbolisch plakken van een sticker op het billboard dat momenteel op het terrein staat. Een definitieve streep door alle bezorgdheid die er in de afgelopen jaren is geweest over de plannen met dit gebied, voor de bewoners van Drielanden het directe uitzicht en dus zeer belangrijk voor de woonbeleving.


Boer Jan Hendrik Elzinga, die zichzelf natuurbeherende boer noemt, gaat het gebied voor Natuurmonumenten beheren. Voor hem betekent dat prioriteit voor de weidevogels. Wat houdt dat in? In de eerste plaats is waterbeheer belangrijk. Samen met Natuurmonumenten zal worden gekeken naar het verhogen van het waterpeil. Dit brengt het bodemleven omhoog, wat het aantal weidevogels zal doen toenemen. Helemaal mooi voor de vogels zou een plas-drasgebied zijn. Ook dit behoort tot de mogelijkheden. Als dit nu in de buurt van het fietspad wordt aangelegd, wordt geopperd, dan kunnen voorbijgangers er van meegenieten. Want wandelpaden door het gebied worden nadrukkelijk niet gepland. Mensen en honden betekenen bedreiging voor de vogels, die in dit gebied juist ruim baan krijgen.natuurmonumenten2
Dat de inzet van omwonenden belangrijk is en gewaardeerd wordt, wordt onderstreept door het feit een actieve bewoner van Beijum een prominente plaats heeft bij het officiƫle moment. Hij wordt een katalysator van het hele proces genoemd. Ook de brieven en acties van andere omwonenden hebben invloed gehad. Waar actieve betrokkenheid niet toe kanleiden!