10531391_1474002296172977_3898711812520848541_o.jpg

Informatie over kunstwerk de Bol


Al een tijdje staat Bol (het kunstwerk van Frans Peeters) die jarenlang op het grasveldje voor de oostelijke kant van Zonland aan de Lijzijde stond, er niet meer. Hij wordt gerepareerd. Het is de bedoeling dat hij binnen afzienbare tijd weer op zijn oude plek terug komt.  


de-bol

Zie ook: "Staat in Groningen".  

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen heeft hierover advies uitgebracht aan de gemeente en stelt enkele ruimtelijke aanpassingen voor. Daarbij letten zij vooral op goede zichtlijnen, zodat het kunstwerk in zijn omgeving optimaal tot zijn recht komt. Momenteel is de omgeving van de bol iets te veel dichtgegroeid. Aan de hand van de illustraties wordt duidelijk wat het CBK met de gemeente wil.

Het voorstel betreft:

1. vrijmaken van zichtlijnen

In bijlage 2 is dit aangegeven; A, B, C en D verwijderen én E sterk snoeien. F onderzijde terugsnoeien ca. 3 m.

Wat betreft G, de twee wilgen aan het water, hier moet een keuze gemaakt worden: weghalen van deze bomen die zijn ontstaan door uitgroei van opslag en niet bewust zijn aangeplant (wildgroei) maar het is ook mogelijk ze alleen op te snoeien tot op een hoogte van ca. 3 m.

2. Het kunstwerk op een verhoogde positie plaatsen t.a.v. het maaiveld, door de grond ter plekke op te hogen.

Bestuur van de bewonersorganisatie Drielanden. 
We zijn benieuwd naar jullie reactie hierop. Je reactie graag naar mijn (mail)adres: Jan-Willem Roosenbrand, Zonland 19,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het laatste bericht dat we van de kant van de gemeente ontvingen: "Er is enige vertraging opgetreden; enerzijds duurt het "uitluchten" van de bol langer en anderzijds speelt de draaibaarheid. De huidige constructie blijkt dermate aangetast en zwak dat het niet meer bruikbaar is; was in de oorspronkelijke uitvoering overigens ook een twijfelachtige ophanging. Het voorstel is om een nieuw draaipunt onder de bol te maken met een soort autokogellagers. Daarvoor moet wel de interne constructie verstevigd worden en daardoor zal het even duren voor alles gereed is. Dus plaatsing dit jaar (2012) zal het niet meer worden. Maar de aanpassing van de omgeving kan natuurlijk al wel ter hand genomen worden. Dan is een datum voor plaatsing ook eenvoudiger vast te stellen komend voorjaar."