10506979_1474002222839651_7708875681699151860_o.jpg

Hout stoken: 10 tips voor wanneer je het tóch doet

Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Wil je rekening houden met je buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steek je toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 10 stooktips om minder ongezond te stoken.

10 stooktips voor houtkachel en open haard

1.Steek de kachel alleen bij speciale gelegenheden voor de sfeer aan.

Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Check de Stookwijzer of je verantwoord kunt stoken. https://www.stookwijzer.nu of https://www.rivm.nl/stookalert

Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen.

Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden).

Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. .

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: je hebt minder kans op een schoorsteenbrand.

Zorg voor goedeluchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden.

Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open.

Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

10 Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.