10553764_1474001159506424_4799152062823113498_o.jpg

Aan het werk met duurzame energie

Het bestuur van Lewenborg Energie komt zeker eens per maand bij elkaar. Soms aan de keukentafel, maar doorgaans in Het Dok. Lopende projekten en nieuwe ideeën passeren de revu. Als vereniging bestaan we nu al één jaar en daarvoor als bewonersinitiatief al zeker drie jaren. Tijd om ons nader voor te stellen en in te zoomen op wat ons momenteel zoal bezig houdt.
Sjak, onze voorzitter, vindt het al jaren belangrijk om Lewenborg te voorzien van duurzame energie, we moeten klimaatneutraal worden en dat betekent dat we van het aardgas af moeten, maar dan wel op een slimme manier. Behendig ontlokte hij onze wethouder de uitspraak dat die er wel voor voelde om Lewenborg in plaats van in 2035 al in 2030 klimaatneutraal te krijgen. Ook het kabinet in Den Haag voelt er wel voor om onze provincie als eerste onafhankelijk van aardgas te maken, dus we hebben politiek de wind mee. Eigenlijk wordt het tijd om een soort routekaart te maken, hoe dat er in onze wijk in de praktijk uit zou kunnen zien. Thuis heeft Sjak een zeldzaam lage energierekening, hij heeft het zelden koud en is - samen met zijn hond Vive - vaak op pad om te vergaderen over duurzaamheid en over openbaar vervoer. Hij heeft een eenvoudige inductiekookplaat die géén krachtstroom nodig heeft. Als hij vier pannen tegelijk wil verwarmen, dan worden de pannen minder snel verwarmd, dus dan duurt het koken iets langer. Maar dat vindt Sjak niet erg.
Ammy, onze technisch voorzitter, zorgt dat tijdens iedere vergadering iedereen zijn zegje kan doen en ze vat de belangrijkste punten goed samen. Privé hebben zij en haar man een aangepaste gelijkvloerse huurwoning, die door Nijestee voorzien is van een groen dak. Daar hebben ze veel plezier van, het is ’s zomers koeler in huis, en ’s winters ontsnapt er minder warmte via dit dak. 
foto1lewenborg energie
Robbert, ons bestuurslid dat voor ons de website www.lewenborgenergie.nl bijhoudt, is zeer geïnteresseerd in technische uitvindingen die zijn woning energiezuiniger kunnen maken. Samen met de buren in zijn blokje van acht eengezinswoningen is het gelukt om op zeven daken een groen dak in combinatie met zonnepanelen te plannen, de uitvoering start in dit voorjaar. Hij wil binnenkort op de website delen van zijn dagboek publiceren over wat er zoal bij komt kijken.
Juul, onze penningmeester, heeft - naast de belangstelling voor de financiën van onze vereniging - ook belangstelling voor het verminderen van het energieverbruik. Liefst zou hij grotere aanpassingen in huis doen in samenwerking met andere eigenaren van hetzelfde type huizen, omdat in zo’n geval wellicht meer collectief kan worden geregeld en voordeel kan worden behaald.
Mijn werk als secretaris is interessant, zo heb ik in korte tijd veel kennis opgedaan over warmtenetten en wat er in onze wijk en in de aangrenzende wijken zoal speelt. Wist u bijvoorbeeld dat er in Zuidwolde een warmtenet komt waarbij de warmte uit het Boterdiep benut wordt? Thuis tellen onze zonnepanelen mee voor het subsidie van 10.000 euro. Ik had interesse in een inductie kookplaat en ging hiervoor naar een ‘keukenboer’. De verkoper vertelde mij dat een inductie kookplaat niet zou passen in mijn huidige aanrechtblad. Het idee om een nieuw frontje op de kastjes te zetten zou niet meer lukken, de kastjes waren te oud. Kortom, voor 15.000 euro kon ik wel een nieuwe keuken kopen, maar dat werd me te gortig. Ik heb van onze buren vernomen dat hun inductiekookplaat wel in hun bestaande aanrechtblad paste! De keukenkastjes hebben we inmiddels vakkundig laten spuiten. En we maken al meer dan veertig jaar gebruik van een oude uitvinding: de hooikist. De laatste helft van de kooktijd wordt het eten gratis gaar.
foto2lewenborg energie
Heeft u ook ideeën over duurzame energie, isolatie, of energiebesparen? Meld het via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ! En kom gerust langs, bijvoorbeeld op onze volgende ledenvergadering op 30 maart.
Inge Linthout