887305_1474001952839678_3962649932531877683_o.jpg

Bomensnoeidag Drielanden 2011

Zaterdag 30 december: een ‘wotterkolde' dag  maar om 10 uur staan er toch vier mensen klaar om onder leiding van de werkgroep boom (Fré en Lucas) ingewijd te worden in de geheimen van het bomen snoeien. Eerst nog koffie en dan aan de slag. Fré en Lucas hebben een aantal bomen uitgezocht die een snoeibeurt hard nodig hebben.  Wij leren dat bomen snoeien altijd begint met je afvragen wat je wilt bereiken, bv wil je de vorm snoeien of vruchtsnoeien?

 

Vervolgens de boom goed bekijken, er om heen lopen, liefst samen met iemand die er ook verstand van heeft en overleggen want elke boom is anders. Ook letten op de omgeving, staat de boom aan een straat dan moet worden voorkomen dat takken gaan overhangen. Staat de boom dicht bij een raam dan voorkomen dat bij doorgroei de lichtinval wordt belemmerd. Onze leermeesters vragen ons steeds wat wij denken wat deze boom nodig heeft.  Bv hoe krijg je een goed gestel, d.w.z  een boom die krachtig kan doorgroeien omdat overbodige takken en twijgen worden weggehaald.  Nadat is bepaald welke tak zal blijven komt de techniek aan bod en vervolgens mogen we proberen om de takken weg te halen. Niet in één keer doorgaan met snoeien want de keuze voor de vorm gaat stap voor stap! Steeds weer  kijken en besluiten wat de volgende tak  wordt die voor de ontwikkeling van deze boom zorgt voor een sterk gestel.

Al werkende krijgen we nog heel  veel  informatie en vaardigheden aangereikt door Fré en Lucas. Rond 12 uur hebben zes bomen een gedaanteverandering ondergaan en wij kunnen met de opgedane kennis aan de slag in onze eigen tuin!  We gaan naar het pleintje waar  een pan met snert en biologische tomaten-paprikasoep voor ons klaar staan!

We trekken de conclusie dat het begrip ‘workshop snoeien ‘ meer van toepassing is dan ‘bomensnoeidag', want  de vele bomen in Drielanden snoeien vraagt wel een hoger tempo! Fré en Lucas gaan daar binnenkort mee aan de slag en als we zin hebben kunnen we een handje helpen en weer wijzer worden. Leuk om af en toe te kijken hoe ‘onze‘ bomen zich ontwikkelen.

Fré en Lucas, bedankt voor deze leerzame en leuke ochtend!

Danielle, Jan-Willem, Karen en Sjoke

Nog een paar andere foto's staan in het foto-album op deze website.